True
11

INTERIER

Stanovanje M&M

  • Naročnik: zasebni

  • Lokacija: Celje

  • Neto površina: 110m2

  • Leto projekta in izvedbe: 2019

  • Foto: Žiga Intihar

  Prenova stanovanja z reorganizacijo tlorisa v večstanovanjski stavbi s skandinavskim pridihom.

Pritlično stanovanje z zunanjim atrijem je za 4-člansko družino ob odraščajočih otrocih postalo nefunkcionalno. Pokazala se je potreba po bolj odprtiem tlorisu, večji količini shranjevalnih površin in dodatni kopalnici. Tako smo razmeroma širok vhodni del s hodnikom spremenili v večfunkcionalni hodnik. Osrednji element – lesen volumen v katerem je kopalnica in dnevni wc, hkrati pa garderobna omara in pralnica - smo ‘vstavili’ v sredino stanovanja, okoli nje se nizajo sobe, na koncu pa se odpre v dnevni prostor s pogledom na ozelenjen atrij.

Družina v največji meri preživlja skupen čas v dnevnih prostorih, zato je bilo pomembno, da ga povežemo in pri tem odstranimo čim več omejevalnih elementov. Hkrati pa smo si želeli urediti mikrokotičke za vsakega izmed članov družine.

Pri materialih smo se osredotočili na naravne materiale; les, kamen, kopalniške ploščice s teraco vzorcem; tudi pri barvah smo ostali v nevtralnih tonih. Poudarek smo dali na teksturah, ki z igro svetlobe in sence dodajo prostorom dodatno dimenzijo.

Občutek prostornosti pa dosegli z dimljenim ogledalom na hodniku.

Lastniki so poleg tega v stanovanju želeli imeti sauno, a je že tako ali tako primanjkovalo prostora. Prostor smo našli v atriju, namesto otroške hiške, ki sta jo otroka prerasla. Sauna je sedaj zaključek vrta, samostojna enota.