True
11

INTERIER

Hiša A

  • Neto površina: 140m2

  • Leto projekta in izvedbe: 2018

  • Foto: Klemen Brumec

  Reorganizacija tlorisa pritličja in interier

Naročnikom organizacija tlorisa ni odgovarjala že od začetka, saj so si želeli čim več odprtih bivalnih površin s pogledom na na travnik, gozdni rob in bajer v bližini.

Hiša je namenjena bivanju 4-članske družine z dvema otrokoma in dvema psoma. Njihove potrebe so se s časom spremenile. Pojavila se je prostorska stiska.

Z upoštevanjem želja naročnika smo zasnovali montažen prizidek v pritličju obstoječega objekta, ki s svojo prezračevano, perforirano pločevinasto fasado in pripeto nadstrešnico vizualno odstopa od osnovnega objekta.

Glavni vhod na daljši stranici objekta je označen s steklenim nadstreškom in polnimi vhodnimi vrati z večjo stransko zasteklitvijo preko katere se nakazuje ureditev notranjosti.

Za razliko od prvotne ureditve je kuhinja z otokom ter s shrambo umeščena kot nerazdružljiv del dnevno - bivalnega prostora z dnevno sobo in jedilnico. Velike okenske oziroma panoramske odprtine pa dopuščajo željeni stik z naravo v okolici in dovolj dnevne svetlobe, ki se jo lahko zastira z vgrajenimi senčili.

Pri zasnovi notranje opreme smo se oprli na obstoječi parket, ga povezali z lesenim furnirjem ter talno keramiko brušenega betona. Le-ta na steni kamina, kuhinje in jedilnice preide tudi v stensko oblogo.

Vsa nova oprema je izvedena po meri. V prostore smo poleg lesenega furnirja in teraco keramike umestili barvne poudarke. V kuhinji so kuhinjski elementi v lovsko zeleni barvi, v dnevnem wcju pa prevladuje vinsko rdeča v kombinaciji z modro.

Predsobo zaznamuje dolga garderobna omara, ki je z dvema nišama s keramičnim hrbtiščem neločljivo povezana z ostalim interjerjem. Predsoba se zaključi s predelno steno, ki jo loči od dnevnega WC-ja, in je obložena z zrcalom. Refleksija stenskega zrcala prostor navidezno podaljša in mu doda svoj čar, uporabnikom pa omogoči, da se lahko ogledajo od glave do pet.

S svojstvenimi dodatki so naročniki dodali nepogrešljiv delež pri prenovi objekta, ki je sedaj res samo njihov. Predvsem je zanimiv pogled na stopnišče, kjer te na steni pozdravi medved in v pisarni rogovje jelena.

S projektom smo družini zagotovili prenovljeno pritličje objekta, ki jim nudi novo bivanjsko kvaliteto na isti lokaciji.

Otroka sta tako dobila vsak svojo sobo, mama senčno teraso s pogledom v naravo, oče, sicer navdušen lovec, svoj mirni delovni kotiček, psa pa svoj počivalni kot pod stopniščem.